Historieöversikt, Långsjön
- Långsjöns tidiga historia är mycket dåligt dokumenterad i skrift.
De tidigaste kända uppgifterna om fisk kommer från 1986 då sjöns
fiskbestånd uppgavs vara negativt påverkat av försurningen (pH
c:a 5,6) men att de vanligaste fiskarterna förekom. Perioden från
1989, d.v.s. då IKEU-projektet startade, till idag har abborre,
gädda, mört, gers och sarv fångats i sjön.
- Skal av kiselalger på olika djup i sjösedimenten berättar att den naturliga försurningen efter istiden gav ett
lägsta pH omkring 5,9 som vid områdets uppodling höjdes något
till ca 6,2 och där pH - med viss instabilitet - legat kvar under
perioden med ökad syradeposition. Kalkningsfasen gav slutligen
enligt kiselalgstolkningen pH 6,1-6,5 d.v.s. värden motsvarande
de för 3500 år sedan.
- Vattenkemiska mätningar i sjön finns fr.o.m. 1975. Fram till 1985
var medel-pH 5,5 med ett minimum på 4,9. Under den kalkade perioden
har pH i regel legat mellan 5,5 och 7,0 med ett medelvärde på
6,5. Frånvaron av en "försurningsperiod" enligt kiselalgstolkningen
motsägs av de fåtaliga pH-mätvärdena under försurningsperioden
som låg drygt en halv pH-enhet lägre jämfört med vad som indikeras
av kiselalgpopulationerna.
|