Historieöversikt, Stensjön

Stensjön har en väldokumenterad historia eftersom Stockholms Sportfiskeklubb drev en omfattande verksamhet där under första halvan av 1900-talet. Fiskförekomst och utsättningar, men även vattenkemi, plankton och bottenfauna är undersökta. Ursprungligen fanns 7 fiskarter. C:a 1920-1940 gjordes ett flertal utsättningar av bl.a. gädda och laxfiskar (6 arter) i flera sjöar i vattensystemet. Försurningspåverkan i Åvaområdet noterades på 1960- och 70-talen i form av av såväl vattenkemiska data som uppgifter om utslagna fiskbestånd (benlöja, sarv), samt störd reproduktion hos framför allt mört men även abborre, synliggjord genom dominans av stora individer och en hög medelvikt. Idag är sjöns vattenkemi tillfredsställande, men vissa "surstötar" kan förekomma vintertid. Sex fiskarter - varav en introducerad - finns i sjön.
I augusti 1999 härjade en skogsbrand en stor del av sjöns tillrinningsområde vilket fick vattenkemiska effekter, till stor del beroende på att släckningsvatten togs från havet.
Skal av kiselalger på olika djup i sjösedimenten berättar att den naturliga försurningen efter istiden gav ett lägsta pH omkring 6,5 som vid en sentida försurning sjönk till ca 5,6.
Vattenkemiska mätningar i sjön finns fr.o.m. 1930-talet och pekar på pH-värden omkring 6,0 före försurning. De vattenkemiska mätningarna före kalkning gav pH 5,5 som medelvärde, med flera värden under 5,0. Mätt medel-pH visar således samma värde (ca 5,5) som det kiselalgshärledda pH-värdet medan de mätta min-värdena understiger det kiselalgshärledda värdet med drygt en halv enhet. Den biologiska påverkan av denna surhet ger tydliga skador på fiskbestånden, medan ett känsligt djurplanktonsläkte som Daphnia inte slagits ut..

 

 

 


Gunnar Persson, Maja Reizenstein <gunnar.persson@ma.slu.se>, <maja.reizenstein@fiskeriverket.se>
Institutionen för miljöanalys, SLU, Box 7050, 750 07 UPPSALA
Tel: 018-67 10 00 (vx), 018-67 31 10 (sekreterare)
Fax: 018-67 31 56, e-post: ma@slu.se
Uppdaterad 03-04-15 14:48:27. Kommentarer eller frågor till: webmaster@ma.slu.se