Fiskbestånd Gyltigesjön: trender och tillstånd

Fisksamhället i Nässjön är påverkat av försurning, följt av kalkning och fiskintroduktioner. Mörten slogs nästan ut under försurningsfasen, men återintroducerades 1990 och 1991. Då introducerades även braxen i mindre omfattning. Sarvarnas härstamning är däremot oklar. Sjön har under årens lopp provfiskats flera gånger i syfte att följa återintroduktionen av mört, och sedan 2005 ingår den som en kalkad sjö i IKEU-programmet. Antalet abborrar minskade, och deras tillväxt minskade, efter introduktion av mört och braxen. Mörten blev så småningom lika vanlig som abborren. I biomassa kom även braxen upp i samma nivå som abborre och mört. Braxen är inte åldersbestämd, men de minsta individerna från senare år har sannolikt rekryterats i sjön. Mörten i fångsterna 1988-1993 bestod i stort sett bara av årsklasserna 1986, 1990 och 1992. Senare åldersanalyser indikerade dock att mörten rekryterades i sjön varje år från och med 1992. Även abborren rekryterades varje år, men med i genomsnitt lägre antal än tidigare. För övrigt minskade även antalet abborrar över 15 cm i fångsterna de senaste åren. Den ökade konkurrensen från mört och braxen, ledde därmed till att en lägre andel av abborren nådde potentiellt fiskätande storlek.

Populationernas utveckling för de vanligaste arterna i Gyltigesjön. Antal fångade individer per nät samt medelvikt. OBS log-skalan.

Anm. 1994 infördes den Nordiska standarden av översiktsnät. Dessförinnan användes en äldre typ av nät, vilket gör att perioderna inte är helt jämförbara. Tidpunkten för nätbyte framgår av färgfälten ovan. Fångsten per nät blir oftast högre i de nya näten. Korrektion kan göras för abborre och mört men okorrigerade värden redovisas här.

Kommentar: Statistiskt styrkta förändringar

Under 1995-2007 minskade biomassan för både abborre och mört (P=0,004 respektive P=0,018), och mörtens medelvikt minskade (P=0,017

Ekologisk status enligt fiskindexet EQR8

 

Fiskindexet indikerade en måttlig ekologisk status före 1993, och därefter god eller till och med hög status.


Gunnar Persson <gunnar.persson@ma.slu.se> Institutionen för vatten och miljö, SLU, Box 7050, 750 07 UPPSALA
Magnus Dahlberg <magnus.dahlberg@fiskeriverket.se> Sötvattenslaboratoriet, 178 93 Drottningholm

Uppdaterad 10-01-20 14:48