Vattenkemiska tidsserier, Härsvatten:

Säsongmedianvärde (april-okt) för sulfathalt (SO4), neutraliseringsförmåga (Alk) och surhet (pH) i ytvatten samt max och min för pH)
 

Kommentar:

Sjön ligger på Västkusten, nära Stenungsund, och har varit mycket sur. Sjön har en utgångskoncentration av sulfat som liknar många andra västkustsjöar. Den har obetydlig mellanårsvariation och har mer än halverats på 22år. Vattnets pH har stigit med mer än en halv enhet under perioden och inomårsvariationen är låg (ca. 0,5 enhet). Vattnet saknar fortfarande alkalinitet men mätningar av aciditeten från 1994 och framåt visar att vattnets aciditet har en tydlig stigande trend.

Säsongmedianhalter (april-okt) av totalfosfor (tot-P), kvävesalter (NH4+NO3-N), vattenfärg (Abs) i ytvatten. För kvävesalter anges även max och min. Dessutom visas min-halter av syrgas i bottenvatten (april-okt)
 

 

Kommentar:

Mätserien för kvävesalter visar hur halterna minskat från ca 1990 och framåt. Halterna var då i nivå med övriga västkustssjöars men haltminskningen har ingen motsvarighet bland andra intensivundersökta sjöar. Haltsänkningen från vår till höst är måttlig och lämnar relativt höga resthalter av kväve (25-75 µg/l) på hösten vilket tyder på kväveöverskott och att fosfor reglerar produktionen. Fosforhalten är låg i sjön, med relativt stor mellanårsvariation, och ingen tydlig trend kan urskiljas. Vattenfärgen är mycket låg i sjön men fördubblades 1996-99 och har därefter inte gått ned. Syrgashalten i bottenvattnet når kritiskt låg nivåer framför allt de sista 4 åren.

Trots stora förändringar under sjöns återhämtning från försurning visar trenderna att ytterligare förändringar kan väntas.




Gunnar Persson <gunnar.persson@ma.slu.se>
Institutionen för miljöanalys, SLU, Box 7050, 750 07 UPPSALA
Tel: 018-67 10 00 (vx), 018-67 31 10 (sekreterare)
Fax: 018-67 31 56, e-post: ma@slu.se

Uppdaterad 07-09-20 14:48:27. Kommentarer eller frågor till: webmaster@ma.slu.se