Riksinventering 2000

Rapport från provtagning vecka 36:
Direktreportage från Mikael Östlund, Institutionen för miljöanalys


Nu är första veckan av riksinventeringen avklarad och det hela har gått bra! Av dessa sju dagar har endast en varit flygfri p.g.a. regn och hård vind. Totalt har vi provtagit ca 170 sjöar och vattendrag, varav ca 40 bottenfaunalokaler i området mellan Treriksröset och Stora Sjöfallet, d.v.s. 1/5 av länet. Den lilla staben på Polarhelikopter som är anlitade för inventeringen i Norrbotten är trevliga och hjälpsamma. Helikopterpiloten Tomas är ny för RI00 och hade aldrig tidigare gjort landningar på vattnet. För vår säkerhets skull hade han tränat några dagar innan vi for ut.

Själva provtagningen går till så att provtagaren Lars Lindqvist från Lst Norrbotten efter landning mitt i sjön kliver ut på pontonen som är ett luftfyllt landningsställ i gummi och tar vattenprov direkt i provflaskan med en särskild provtagningsanordning, Själv servar jag Lars med olika provflaskor och klistrar etiketter, noterar vattentemperatur och annat smått och gott. I genomsnitt är var femte lokal en bottenfaunalokal och då får jag utföra min specialprovtagning.

Vattenprovtagningen tar ca 2 min och bottenbesöket 30 min och med flygtid däremellan gör vi runt 30 lokaler under en dag. Vid "hemkomsten" återstår sedan att förpacka alla provflaskor för transport till labbet i Uppsala, att stuva in nya provflaskor och tanka helikoptern - och sedan är det mörkt. Arne från Polarhelikopter följer oss på marken i en Landrover fullpackad med tomma kartonger, kartonger med provflaskor, kartonger med bottenfaunaburkar, spritdunkar och vår personliga packning mm. Till bilen har han en stor släpvagn med kartonger och en 3 kbm tank med jetbränsle. Arne är en klippa som tar hand om oss och det mesta, han ser till att proverna kommer iväg till Uppsala, handlar och lagar maten och diskar. Han är en person som har insett att ingenting är omöjligt.

På det hela taget har veckan varit toppen fast den andra dagen är lik den förra, man ser lite fågel som flyr undan den stora bullande trollsländan i luften, fiskarna nere i det klara vattnet och renarna som frågande står och glor och undrar om det verkligen är tid för indrivning redan och naturligtvis har man ett underbart vackert landskap under sig och ibland plötsligt framför sig. I år har rostsvampar haft ett bra år, så av alla höstens färger i björkskogen är allt bara brunt och på sina ställen har björkmalslarven härjat och där står endast svarta björkskelett och pinas i vinden.

Något dramatiskt har dock hänt, det var nämligen ett mindre sjöflygplan som havererade i närheten av Torne Träsk. Planet hade gett sig ut på kvällen den dag vi inte valde att flyga. Planet hade av någon anledning fått ner sin ena vinge i vattnet och gått i bitar, 25 meter från land i det kalla vattnet. Lyckligtvis klarade sig den två man starka besättningen sig med livet i behåll och hittades sen på eftermiddagen efterföljande dag. Det var ett stort spaningspådrag och också vi fick söka av några ställen. Vem var det om inte Arne och en pilot som hittade de olycksdrabbade. Ingenting är omöjligt, inte ens en sådan här omfattande riksinventering!