Tidig vattenkemi, Bösjön

Från perioden 1970-2001 redovisas enskilda mätdata med kommentarer om:

Kalkningseffekt i Bösjön beskriven som summa kalcium- och magnesiumhalt (CaMg). Sulfathalten speglar främst svavelsyradepositionen (SO4).

 pH och buffertkapacitet

Före kalkning hade Bösjön ett pH strax under 6 och alkaliniteten var mycket liten eller försumbar. Mellan de olika kalkningarna (sjö+våtmark) sjönk pH till strax under 6 och alkaliniteten tangerade eller underskred 0,05 mekv/l. År 2001 tangerade pH 5,5 och alkaliniteten var försumbar.

Kalkningsinsatserna framgår av halten kalcium+magnesium. Sulfathalten låg på en låg "norrlandsnivå" och hade mycket obetydliga säsongvariationer. Den sjönk ca en tredjedel under IKEU-perioden.

 Halten av organiskt material i Bösjön beskriven med olika metoder. Vattenfärg anges dels som mätt absorbans, dels som beräknad absorbans omräknat från vattenfärg mätt som platinaenheter. TOC visas som direkta mätvärden.

 Vattenfärg och organiskt material

Siktdjupet är ca 4 m i Bösjön och absorbansen är tämligen låg. Den är också mycket variabel. Dels framgår den ökning de senaste fyra åren som är typisk för de flesta IKEU-sjöarna. Dels syns en sänkt absorbans under 3 år i mitten av 1990-talet som finns antydd i en del andra sjöar men är tydligast i Bösjön.
TOC-halten följer liksom i övriga sjöar inte helt vattenfärgens variation. Trots att sjön inte är särskilt rik på organiskt material har syrgashalten tio gånger under IKEU-perioden legat mellan 0 och 1 mg O2/l.

 Vattenkemiskt tillstånd förr och nu mätt med tre variabler

Sammanfattande diagram för pH, konduktivitet ("salthalt") och siktdjup i de sjöar där litteraturuppgifter påträffats om tillståndet före de blev sura. Denna period sträcker sig i tiden från 1920-talet till ca 1950 i de flesta sjöar men till 1967-68 för Bösjön. Därefter följer medelvärden för perioden med förundersökningar inför kalkning samt IKEU-periodens första fyra år. Slutligen följer olika prognoser för utfallet av en kalkning. Perioderna betecknas FS= före sur, FK= före kalkning, IKEU= efter kalkning 1990-94, Prog=prognos enligt kalkningsmålsättning eller normal omgivningspåverkan (siktdjup). Medelvärden redovisas genomgående men lägsta pH under perioden före kalkning har markerats med siffror.


Gunnar Persson, Maja Reizenstein <gunnar.persson@ma.slu.se>, <maja.reizenstein@fiskeriverket.se>
Institutionen för miljöanalys, SLU, Box 7050, 750 07 UPPSALA
Tel: 018-67 10 00 (vx), 018-67 31 10 (sekreterare)
Fax: 018-67 31 56, e-post: ma@slu.se

Uppdaterad 03-04-15 14:48:27. Kommentarer eller frågor till: webmaster@ma.slu.se

 
Kalkningar (vertikala streck) och utvecklingen av pH och alkalinitet i Bösjön. Linjer markerar kriterier för kalkning (Alk=0,05, pH=6,0) samt försumbar buffertkapacitet för kolsyrasystemet (pH=5,4, Alk=0,00).